Train Jouw Softwaregebruikers Binnen 2 Minuten

 

Software everywhere!

Online Software Training - Traditioneel waar het moet, online waar het kan

Tegenwoordig is een organisatie die geen software gebruikt bijna ondenkbaar. Bijna alle processen hebben wel ergens onderdelen die door software worden ondersteund. In de sterk en snel veranderende wereld worden processen en software natuurlijk ook regelmatig aangepast. Onderhoud en beheer van software kan daarmee een hele klus zijn.

 

Gebruikerstrainingen zijn nodig

Het is evident dat gebruikers bij software vernieuwing of -aanpassingen steeds goed op de hoogte moeten blijven van de bedoeling en de werking ervan. Bij kleine aanpassingen is daarbij vaak alleen communicatie naar gebruikers voldoende. Hier volstaat dan al een e-mail of een handleiding. Als er echter grotere groepen gebruikers zijn, veel personele veranderingen of er zijn complexe aanpassingen, dan is een vorm van training nodig. Dit kost vaak de nodige moeite, organisatie en kosten. Bij deze trainingen wordt gezocht naar eenvoud, snelheid van trainen en kostenbesparingen.

 

Gebruik Online Software Trainingen

Door het gebruik van Online Software Trainingen kunnen gebruikers bijzonder snel worden voorzien van training. Na klaarzetten en communiceren van de Online Software Trainingen kunnen gebruikers meteen aan de slag. Dit kost de beheerafdeling en/of de trainingsafdeling nauwelijks tijd. Zeker bij grotere software migraties zorgt het dan ook vaak net voor de migratie voor meer rust omdat de trainingen grotendeels zijn geregeld. Na verloop van tijd is herhaling zo heel gemakkelijk en goedkoop.

 

Online Software Trainingen hebben de nodige voordelen

Zeker bij grotere groepen gebruikers, veel personele veranderingen of als training steeds herhaald moet worden (bv. bij verloop of onboarding) is Online Software Training ideaal. Gebruikers worden zo zelf in staat om plaats en tijd te kiezen voor training en ze krijgen meer zelfsturing. Dit werkt motiverend en het verlet door training is zo minimaal. Met moderne media als video worden gebruikers ook beter geïnspireerd dan met een papieren handleiding waardoor het ook echt gebruikt wordt. Verder is de kwaliteit en inhoud van de training zo voor iedereen gelijk en kunnen Keyusers het ook weer gebruiken als generieke training bij hun gebruikersondersteuning. 

 

Traditioneel waar het moet, online waar het kan

Klassikale of traditionele trainingen zijn maar beperkt effectief. Na twee weken is vaak nog maar 10% van de informatie bekend. En Online Software Trainingen kunnen naast de software in gebruik blijven. Sommige zaken werken echter beter via klassikale vorm. Zo zijn vragen gemakkelijker te beantwoorden, is maatwerk beter te leveren en blijft het persoonlijk. Door goed te bepalen wat klassikaal moet en wat online kan krijg je de beste mix (blended leren). Zo krijg je een optimale training die zo flexibel en snel mogelijk gebruikers verder helpt. Ook nog lange tijd na de migratie of aanpassingen.

Software Support (EPSS)

Een tweede optie die het ook snel mogelijk maakt om gebruikers te trainen en informeren bij software aanpassingen is een Elektronisch Performance Support Systeem (EPSS). Hierbij wordt een intelligente transparante laag over de software gelegd. Deze laag herkent de handelingen van een gebruiker en kan direct hulp toevoegen. Deze hulp is zeer contextgericht en biedt een gebruiker precies wat nodig is op het moment dat die ergens vastloopt of hulp vraagt. Deze vorm van gebruikersondersteuning is sterk in opkomst en het is mijn verwachting dat dit de komende jaren gemeengoed gaat worden. Zie hier meer informatie over deze optimale gebruikersondersteuning bij live applicaties.

Een EPSS is Navigatie voor Software