R.I.P. Flash op 31 december

Durf het bijna niet te vragen maar…..zijn er nog organisaties die flash trainingen hebben die iets te betekenen hebben? Binnen een paar weken zijn deze niet meer bruikbaar. Dan zal het doek voor flash definitief vallen.

Flash player is een programma van Adobe dat in het verleden zorgde voor allerlei interactieve content in web-omgevingen. De kans is groot dat als in oudere e-learning of andere web-content bewegende of interactieve content is opgenomen, dat dit “onder water” gebeurt middels flash. Na 31 december 2020 wordt flash helemaal niet meer ondersteund en zullen alle toepassingen die erop gebaseerd zijn niet meer werken. Er werd in 2017 door Adobe al duidelijk gemaakt dat het zou eindigen maar binnen een paar weken is het definitief zover.

De laatste jaren is steeds meer interactieve en geanimeerde content gemaakt in HTML5 dat als de nieuwe standaard moet worden gezien. Deze toepassing is veiliger en moderner en volop in ontwikkeling. Vooral ook op mobiele apparaten werkt de HTML5 oplossing beter dan de flash oplossing. In de flash player waren de laatste tijd regelmatig kwetsbaarheden gevonden waar cybercriminelen handig gebruik van maakte.

Het is dus van belang zeker te weten dat belangrijke toepassingen niet over een paar weken ineens niet meer te gebruiken zijn. Ombouwen zal waarschijnlijk niet meer lukken in het korte tijdsbestek. Zo heb ik in 2019 en 2020 16 maanden bij defensie in een team veel flash e-learning o.a. naar HTML5 gemoderniseerd. Wat wellicht nog wel kan is goed in kaart brengen wat nodig is om het in de toekomst alsnog te laten ombouwen.

Wil je op regelmatige basis nuttige en belangrijke informatie ontvangen over online trainingen voor software of performance support voor software? Dan schrijf je hieronder in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven als je de informatie niet meer wil ontvangen.